تدریس پژوهی یا درس پژوهی
درس پژوهی
درس پژوهی توسط یوشیدا در ژاپن و سرکارآرانی در ایران مطرح شده است.
درس پژوهی الگویی برای بهسازی و باز اندیشی در فرهنگ آموزش و تدریس است. مربیان، مدیران، معلمان و کارگزاران نظام های آموزشی به منظور اصلاحف بهبودف بهسازی آموزش_یادگیری و تدریس روش های مختلفی را بکار گرفته اند، یکی از روش های موفق "درس پژوهی(تدریس پژوهی)" است.
درس پژوهی مشتمل بر3مرحله طراحی، اجرا و ارزیابی است. به این معنا که معلمان در مرحله اول در فرایند مشارکتی به تفکر و طراحی موضوعی مشخص می پردازند وسپس در مرحله بعد آن را در یکی از کلاس های درس اجرا میکنند و در نهایت نیز به ارزیابی آن می پردازند و تاثیرات و نتایج آنرا مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهند. آنچه بیش از همه در سراسر این فرآیند جلب توجه می کند مشارکتی بودن فعالیت ها در مراحل مختلف طراحی اجرا و ارزیابی است.
پژوهش مشارکتی معلمان در کلاس درس ذر واقع اثربخش ترین نوع پژوهش در حین عمل است.
در این الگو فرایند تغییر و تحول و بهبود و بهسازی عمل تدریس از کف کلاس در س شروع میشود، معلمان با همکاران(همتایان) خود به بازاندیشی عمل تدریس می پردازند، از هم یاد می گیرند و به هم یاد می دهند.
خلاصه ای از ارائه ام از کتاب تدریس پژوهی در کلاس نظارت و راهنمایی آموزشی در حضورهم کلاسی ها و استاد عزیز و ارجمندم جناب دکتر بختیاری که مطالعات میدانی بسیاری را در زمینه آموزش و پرورش ژاپن انجام داده اند.
منبع:بختیاری، ابوالفضل و مصدقی نیک، کبری(1394). تدریس پژوهی یا درس پژوهی. انتشارات آوای نور